Между 42 и 58 процента е делът на сивата икономика у нас, сочи изследване на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Най-сериозно са засегнати инфраструктурното строителство, туризмът, здравеопазването и млекопреработването. Най-много заети в сивия сектор са хората в Монтана.

От асоциацията на индустриалния капитал представиха индекс за измерване на сивата икономика. В него с равна тежест ще бъдат официалните данни и социологическите проучвания. Индексът ще работи по скалата от нула до сто, като нулата ще означава, че изобщо няма светла икономика. За 2010 година резултатът е 63,7 пункта.

Според изследването най-меродавни са отговорите на работодателите, защото те имат най-голям достъп до нелоялни практики. Според тях сивият сектор е между 42 и 45 процента. Служителите им дават отговор 48 процента, а населението като цяло 58 на сто.

Най-честите проявления на сивата икономика са по-евтината работна ръка и укриването на данъци и осигуровки. Изследването сочи още, че много хора осъждат сивата икономика, но в същото време са склонни да укриват част от заплатите си. Оказва, се, че те нямат друг избор и дори да искат да обявяват цялата си заплата, работодателят им не е съгласен.