До над 2% достига ръстът при френският CAC 40 индекс във финалните минути на европейската сесия. С близо процент и половина отгоре завършват и водещите индекси в Лондон и Франкфурт.

С увеличаването на изтъргуваните обеми се подсилва и оптимизма на играчите отвъд океана. Индустриалният индекс DJIA расте със 140 пункта, а високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE добавя близо 2% върху изходното си за деня равнище.

Инвеститорският кураж в САЩ подхраниха и данните за представянето на сектора на услугите. Специализираният индекс ISM, който мери сантиментите сред водещите мениджъри в страната, е повишил нивото си  от 51.5 пункта през август на 53.2 пункта през септември.

16:40 часа

Решението на централната банка на Япония се оказа трамплин за индексите на Wall Street във вторник. Още с първите стъпки в търговията те изтриха вчерашните загуби, като индустриалният DJIA отскочи със 100 пункта в първите 10 минути на сесията.

DOW JONES INDUS. AVG расте с 0.69% до 10 826 пункта.
S&P 500 INDEX се покачва с 0.84% до 1 146 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX добавя 0.95% до 2 366 пункта.

С интерес се наблюдава търговията с книжа на авиопревозвачите, тъй като малко преди началото на сесията стана ясно, че US Airways отчита нарастване на дейността със 7.5% през септември, а подобни добри резултати отчитат и други дружества от бранша.

Европейските борси също отразяват инвеститорско настъпление и водещите индекси в Лондон, Франкфурт и Париж се покачват стабилно. Най-напред отива френският CAC 40, който добавя 1.64% до 3 709 пункта. Немският DAX и английският FTSE 100 се движат с ръстове от около един процент.

Подкрепа в търговията оказаха силните данни на Евростат за чувствителен ръст на износа на европейски стоки към Китай през първата половина на 2010 година.

10:20 часа

Новината, че централната банка на Япония дава възможност за заемане на паричен ресурс от нея при практически нулева лихва, изстреля водещият индекс на борсата в Токио с близо процент и половина нагоре. В допълнение, обявеното намерение за създаване на фонд с ресурс от $ 60 млрд., който ще изкупува държавни облигации и други активи, допринесе за преобразяването на търговията.

Ако сутринта NIKKEI 225 се движеше на червено, то на финала на азиатската сесия той израсна с 1.47% до 9 518 пункта.

Европейските индекси поеха щафетата резервирано, но с изгледи за позитивна сесия.

FTSE 100 INDEX се покачва с 0.10% до 5 561 пункта.
DAX INDEX добавя 0.03% до 6 135 пункта.
CAC 40 INDEX пада с 0.08% до 3 646 пункта.

08.10 ч. българско време

Wall Street не успя да изчисти загубите от вчера и индексите приключиха на червена територия. DOW JONES дори отбеляза най-големия си спад от близо месец насам, след като от Goldman Sachs Group понижиха инвестиционните рейтинги на Microsoft Corp., Macy’s Inc. и други компании.

Сред губещите се нареди и Alcoa – най-големият американски производител на алуминий – след като от Deutsche Bank включиха акции на компанията в списъка си за бърза продажба.

За негативните настроения допринесе и по-лошата статистика за промишлените поръчки и продажбите на жилища.

На финала на сесията DOW JONES изтри 0.72% до 10 751 пункта, S&P 500 падна с 0.80% до 1 137 пункта, а NASDAQ се понижи с 1.11% до 2 344 пункта.

В Азия Японската централна банка хвърли поредната бомба за пазарите. Очаква се институцията да пристъпи към отпускане на монетарната политика, защото силната йена вреди на нестабилната икономика на Страната на изгряващото слънце. Очаква се да бъде взето решение за изкупуване на държавен дълг, както и активи на частния сектор, но според запознати източници, коментирали пред Reuters, липсва консенсус между управителите в банката.

Заради новината от Япония акциите на азиатските пазари падат за първи път от три дни насам. В Австралия пък инвеститорите разпродават преди очакваното поредно повишение на Основния лихвен процент.

В Токио NIKKEI 225 отписа 0.09% до 9 373 пункта, а в Хонг Конг HANG SENG регистрира спад от 0.40% до 22 529 пункта. Единствен CSI 300 в Шанхай свети в зелено, покачвайки се с 2.11% до 2 935 пункта.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!