Играчите в Улица на парите се оказаха добри познавачи на търговията с ценни книжа отвъд Атлантика.

В прогнозите си, направени в Борсометър, те бяха заложили, че 30 минути след отварянето на пазара, индексите ще се движат предимно на положителна територия.

Започнала със силни колебания, търговията към този час подкрепя предположенията на участниците във виртуалната борса, което може да видите и сами:

 

Индексите на Wall Street успяват да се задържат на положителна територия, като с повече от половин процент се покачват индустриалният DJIA и широкият S&P 500 INDEX.

Европа също върви към happy end. Водещият индекс на борсата в Лондон е на плюс 0.39% до 5 333 малко преди финала на търговията. В Германия DAX INDEX расте с 0.31% до 6 184 пункта, а френският CAC 40 INDEX се покачва с 0.34% до 3 618 пункта.

16:47 часа

След като оптимизмът на европейските инвеститори прегоря, негативните настроения заразиха и Wall Street. Индексите стартират новата седмица отвъд океана с големи колебания.

DOW JONES INDUS. AVG се покачва с 0.04% до 10 428 пункта.
S&P 500 INDEX расте с 0.04% до 1 103 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX се понижава с 0.18% до 2 265 пункта.

Малко преди началото на сесията излезе прогноза от мениджмънта на технологичната компания FedEx Corp. В нея се посочва, че перспективите пред бизнеса за първото тримесечие на фискалната година, а и за годината като цяло, се подобряват. Очакванията са свързани с постигане на печалба в границите на $ 1.05 - $ 1.25 на акция, което е съществена корекция от предходните $ 0.58 на акция.

През миналата фискална година дружеството успя да реализира печалба от $ 3.76 на акция. Това неминуемо намери отражение в търговията и още в първите минути на сесията на Wall Street книжата на дружеството поскъпнаха с 4.53% до $ 82.54 за лот.

14:53 часа

Европейските индекси вече се движат убедително на отрицателна територия. След позитивното начало на деня, в ранния следобед водещите борси са на загуба. Най-силно негативни са настроенията в Германия, където DAX INDEX пада с 0.36% до 6 144 пункта.

Междувременно книжата на банките, които преминаха през стрес тестове, се търгуват предимно на положителна територия, а в коментарите си пред различни медии, анализатори наложиха тезата си, че финансовата симулационна проверка е била твърде лека и със занижени критерии, което не дава основание да се смята, че те биха издържали на по-сериозна криза.

10:19 часа

Началото на европейската сесия, разбира се е очаквано с интерес, като най-голямо внимание привличат банките, за които има резултати от проведените стрес тестове.

Barclays стартира с ръст от 2.1%, Lloyds поскъпна с 1.5% в първите минути на търговия, а Societe Generale скочи с 2.8%.

Индексите отвориха с покачвания.

FTSE 100 INDEX расте с 0.66% до 5 347 пункта.
DAX INDEX  се покачва с 0.44% до 6 194 пункта.
CAC 40 INDEX добавя 0.46% до 3 623 пункта.

08:40 часа

Слънцето на капиталовите пазари в понеделник изгрява откъм Азия, където борсите се движат с ръстове. Подхранват ги както силния финал на петъчната търговия на Wall Street, така и добрите новини от стрес тестовете при европейските банки. Докато резултатите от проверките все още се анализират, първите впечатления у инвеститорите са на облекчение и това проличава в търговията, смятат анализатори.

Азиатската сесия потегли доста оптимистично и към финала й позитивизмът се задържа, макар и вече по-умерен.

NIKKEI 225 се покачва с 0.94% до 9 519 пункта.
HANG SENG INDEX расте с 0.21% до 20 860 пункта.
CSI 300 INDEX  се понижава с 0.31% до 2 784 пункта.

Зад спада в Китай стоят негативните новини за компаниите, опериращи в сектора на металите. Според неофициални информации, изтекла в медиите, правителството на страната възнамерява да наложи ограничения върху годишното производство на някои големи фирми от сектора.

В Австралия пък водещият индекс на борсата в Сидни S&P/ASX 200 INDEX удари четириседмичен връх, за което спомогнаха добрите корпоративни отчети на дружества, търгувани на борсата.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

** Борсометърът е част от виртуалната игра, наречена Улица на парите. Нейните правила се различават от правилата за търговия на Българска фондова борса.