Индийският министър на въглищата Шрипракаш Джайсвал съобщи пред Bloomberg, че държавните компании готвят закупуване на мини в Южна Африка, Ботсвана и Мозамбик. Сделките вероятно ще бъдат договорени през следващия месец, като целта е да се ограничи вътрешният дефицит на енергийния ресурс в третата по големина икономика в Азия.

Индийски компании вече имат две мини за въглища в Мозамбик и правителството в Делхи търси още източници в други страни в Африка.

Coal India, най-големият световен производител на горивото и Neyveli Lignite са сред държавните предприятия, които търсят достъп до чуждестранни суровини, за да захранват икономиката, нарастваща с повече от 8 процента годишно. Според Джайсвал вътрешният добив на въглища ще е по-малък от търсенето с 83 милиона тона за тази година.

Според много анализатори Индия изостава в световната надпревара в сектора, като вносът на суровината достигна 72 милиона тона за последната финансова година. Министърът каза, че ще посети Южна Африка, Мозамбик, Ботсвана, Малави и Свазиленд през януари.

Coal India поскъпна с 1.1% по време на днешната сесия в Мумбай, а акциите на Neyveli Lignite се покачиха с 1.4%.


Индия се справя доста трудно с китайската конкуренция при придобиването на активи в чужбина, както двете най-бързо развиващи се големи икономики в Азия, в които живее близо една трета от световното население, се стремят да подсигурят снабдяването си с енергия.

 

Китайските държавни компании похарчиха рекордните 32 милиарда долара през миналата година за придобиване на енергийни активи в чужбина в сравнение с едва 2.1 милиарда долара инвестиции от Индия.

Според министъра
Coal India, от която правителството продаде 10% дял през октомври за 152.0 милиарда рупии ($ 3.4 милиарда), може да не успее да постигне целта си за добив от 461 милиона тона гориво през тази година.

Това се дължи на забавяне на екологични разрешения за добив, но според Джайсвал, Индия трябва да увеличи производството на въглища, защото това ще бъде основното гориво за производство на енергия в продължение на поне още едно десетилетие.

Правителството на Индия се ангажира да електрифицира цялата страна до 2012 г. и трябва да се увеличи мощностите за производство на електроенергия до 200 000 мегавата, за да гарантира устойчивостта на икономическия растеж. Повече от половината от настоящия капацитет на страната от 167 278 мегавата, се захранва с въглища.

 

Търсенето на суровината в Индия може да се увеличи трикратно през следващите две десетилетия, до 2 милиарда тона, а страната е произвела 530 милиона тона въглища през миналата година.

 

Всичко това означава огромно увеличение на емисиите от парникови газове, произвеждани в Индия.

 

Освен към Африка индийските компании се насочват и към по-скъпите ресурси на Австралия и Индонезия.

 

Въпросът е ще стигнат ли световните суровини, за да продължат да подхранват енергоемкия растеж на азиатските гиганти? Всъщност с оглед на демографския баланс, подобряването на образованието и успешното привличане на инвестиции, това е единственото ограничение за ръста на икономиките на Индия и Китай.