В индийската провинция Гуджарат е избухнала епидемия от Конго – Кримска хеморагична треска. Заболяването, дължащо се на вируси пренасяни основно чрез кърлежи, има около 30% смъртност. За да се справи с епидемията, отнела вече три човешки живота, местното правителство настоява с помощта на Делхи да се закупят ваксини от България.

Ваксината се нарича Ribavirin и доставката от България струва 30 евро за една доза. По данни на индийския бизнес вестник Business Standart, България е разработила ваксината срещу тази треска, след като през 1954 – 55 година при нас е избухнала епидемия, отнела живота на 485 души.

Справка в Интернет показва, че в Косово през 2001 г. е имало 85 случая на Конгско – кримска хеморагична треска, 6 от които с фатален изход. В Турция в периода 2005 – 2008 г. от същото заболяване загиват 50 души. В България има изолирани случаи на болестта, известна като CCHF, локализирани в южната част на страната. В Пакистан борбата със заболяването се води от 1979 г.

Индикският бизнес ежедневник посочва, че вносът на скъпата ваксина от България може да окаже известна помощ, но същевременно изтъква, че трябва да се пристъпи и към местно производство. Разработването на ваксината ще струва на Индия една или две години. Националният институт по вирусология вече се е заел със задачата. Дотогава алтернативата е внос от България.