Днес между Европейския съюз и правителството на Индонезия беше подписан договор, целящ да ограничи продажбата на нелегална дървесина – съобщи BBC. Според новите правила, в ЕС ще може да се внася от Индонезия само сертифициран дървен материал.

Важната островна държава в Югоизточна Азия притежава едни от най-богатите гори в света, с изключително богат растителен и животински свят. Договорът между ЕС и Индонезия, подписан в Джакарта /по схемата VPA, или Доброволно съглашение за партньорство/, цели да се спрат незаконните практики, водещи до разрушаване на това приодно богатство.

В момента страните от ЕС внасят от Индонезия дървесина и хартия на стойност 1.2 млрд. долара годишно. Това се равнява на една шеста от индонезийския експорт. Според голямо изследване, извършено миналата година, нивото на незаконния дърводобив в Индонезия е спаднало със 75% за последните 10 години – но все още над 40% от добиваната дървесина е нелегална.

Оттук насетне, индонезийски дървесен продукт, който бъде продаван на пазара в Европа, трябва да бъде снабден със сертификат, че не е добит в защитени гори. Според европейския търговски комисар Карел де Гухт, Индонезия е най-голямата страна – производител на дървесина, която до този момент е подписвала VPA споразумение.

Следващата седмица ЕС ще подпише подобни документи с четири африкански държави.

Според законодателството на САЩ, компаниите, които внасят продукти на вътрешния пазар, трябва да гарантират, че импортните стоки са законни. Европейският парламент наскоро взе подобно решение, което ще влезе в сила от март 2013 г.

Знаейки какво ги очаква в много близко бъдеще, индонезийските компании и власти са показали по-голяма готовност за сътрудничество и в крайна сметка сега всяка компания, която експортира в Европа, ще трябва да може да проследи пътя на своите продукти от гората до точката за продажба. Ще бъдат назначени независими одитори, които ще гарантират, че компаниите се придържат към стандартите.

Невероятно важно постижение е това – казва Фейт Дохърти, лидер на Агенцията за екологични разследвания, който преди 10 години беше арестуван в Индонезия, докато се опитваше да разкрие престъпление, свързано с горите. Но активистът напомня, че истинският проблем на нелегалния дърводобив и търговия с дървесина винаги е била корупцията.