440 000 лева ще бъде общият позитивен ефект върху икономиката, ако квотата за ваучери за храна се увеличи с допълнителни 10 млн. лева годишно, показва изследване на Индъстри Уоч.

В момента квотата за ваучери за 2010 г. е 171,6 млн. лева. Въпреки че допълнителната квота ваучери ще е за сметка на държавния бюджет, това ще стимулира икономиката и ще доведе до нейното изсветляване, коментира икономистът Димитър Чобанов.

"В рамките не фирмите, които прилагат ваучерната система, тоест плащат на работниците с ваучери, там държавата губи повече отколкото печели от тази система, но основната печалба се получава при избелването на потреблението, тоест при плащането на данъка върху добавената стойност, така че това като инструмент за избелване на оборотите, като инструмент за избелване на потреблението може да се каже, че би бил достатъчно ефективен", каза той.

В момента максималната месечна сума, която работникът може да получава под формата на ваучери за храна, е 60 лева. Те са освободени от данъци както за работодателите, така и за работниците. Голяма част от работодателите защитават тезата, че тази сума трябва да се увеличи, допълни икономистът Лъчезар Богданов.

"Ние се поинтересувахме какво биха направили работодателите, ако получат възможност за по-голямо данъчно облекчение, например до 80 или 100 лв., каквито между другото са предпочитанията на голяма част от мениджърите. Близо половината от тях смятат, че 100 лв. на месец е подходящ индивидуален размер за данъчното облекчение. Именно това би било мотивация да увеличат дохода с тези допълнителни, освободени от данъци ваучери. Разбира се, част от тях – около една четвърт, казват, че ще използват по-големия лимит за ваучери, за да ги предоставят в замяна на придобивки, тоест да спестят малко данъци. Разбира се, има една четвърт от компаниите, които твърдят, че така или иначе ще увеличат заплатите дори това да означава, че трябва да плащат по-високи данъци. Може би интересен факт е, че все пак голяма част от работодателите смятат, че подобна система може да бъде прилагана и към други да ги наречем социални разходи и придобивки, като транспортът се откроява като доста интересен и практичен начин да се стимулират служителите чрез предоставяне на ваучери за транспортни услуги или гориво", каза Богданов.

Употребата на ваучери за храна ще доведе до повишаване със седем процента на потреблението на храна от домакинствата.