За последната година потребителските цени са се увеличили с 3.9% - показват новите данни за НСИ за инфлацията през октомври. Индексът на потребителските цени за октомври показва ръст от 0.6% на месечна база. От началото на годината до края на октомври инфлацията е 3.4%, отчитат още статистиците.

Само за последния един месец цената на храните се е увеличила с 1.6%, а на облеклото и обувките с 1.3%. Най-чувствително е поскъпнал кашкавалът /с 4.8%/, яйцата /5%/, както и сезонните плодове и зеленчуци. Телешкото е с 2.2% нагоре, сиренето с 2%, птичето месо също с 2% и т.н.

Поевтинели са сладкарските изделия, колбасите, кафето и някои други артилули. Цените за транспорт и съобщения също са намалели.


Хармонизираният индекс на потребителските цени, който се използва за европейски сравнения, показва ръст на цените от 0.2% на месечна база и 3.6% годишна инфлация.

 

Индексът на цените за малката по състав кошница /използвана за социални разчети/ за октомври 2010 г. спрямо септември 2010 г. расте с 1.2%. Храните, които купуват най-нискодоходните 20% домакинства са поскъпнали с 2.1% само за месец.