Общо 2.33 млрд. лв. в Сребърния фонд трета година не носят и лев доходност. В същото време 220 млн. лв. за гарантирани вземания на работниците и служителите осигуряват 10-12 млн. лв.

 

В Държавния фонд за гарантиране на пенсионната система до момента са натрупани 2.33 млрд. лв., но вече трета година те не носят и лев доходност от инвестиции. Единствените приходи на т.нар. Сребърен фонд от 2012 г. насам са от приватизация и концесии. Това става ясно от справката за парите, които се трупат от 2008 г., и трябва да гарантират пенсиите на хората след 2020 г. Тогава очаква да се стовари ударът от демографската криза. За сравнение друг подобен фонд - за гарантиране вземанията на работниците и служителите, има 220 млн. лв. и всяка година носи по около 10-12 млн. лв., въпреки че има доста по-ограничени възможности за инвестиране от Сребърния фонд - само в държавни ценни книжа (ДЦК), общински облигации и депозити в търговски банки, пише "Сега".

За пенсионния фонд ограничението е да не инвестира в български емитенти, но на практика може да прави почти неограничени инвестиции на външния пазар. Според експерти портфейлът е достатъчно разнообразен, за да се изберат по-консервативни инвестиции, които да гарантират парите във фонда и да носят някаква доходност. Един от основните аргументи сумите от фонда да не се инвестират е, че това може да доведе до сериозни загуби, ако се вложат в рискови инструменти. За по-сигурно сега всички пари стоят по сметка в БНБ. От 2012 г. обаче по депозитните и инвестиционните сметки в централната ни банка лихви няма. От създаването на Сребърния фонд през 2008 г. досега той е получил от управлението на парите едва 43.40 млн. лв. приходи, все от депозити.

Според справката на финансовото министерство през 2012 г. в Сребърния фонд са влезли само малко над 310 млн. лв. От приватизационни сделки предходната година, когато беше продаден "Булгартабак" - 223.50 млн. лв., от концесии - 84 млн. лв., и от глоби заради нарушени условия по приватизационни сделки - 2.55 млн. За м.г. пък вноската от държавния бюджет е 245 млн. лв. От тях 56 млн. лв. са от приватизация, 186.6 млн. лв. - от концесии, и 2.2 млн. лв. - от глоби. Другата възможност за пълнене на фонда е от бюджетни излишъци, но такива от 2008 г. няма.

От финансовото министерство не дадоха информация каква е причината да не се използват възможностите за инвестиции на милиардите във фонда. Парите са част от фискалния резерв, но според финансисти това не е проблем да се инвестират. Вече се работи обаче по предложения за промени в закона, които да позволят по-добро управление, научи "Сега".