Средногодишната инфлация през 2013 година е 0,9%, най-ниската стойност след 1995 г., показват данните на НСИ. Инфлацията през декември миналата година спрямо ноември пък е 0,3 на сто.

На годишна база националната статистика отчита дефлация от 1,6 на сто. Данните за инфлацията от 1995 г. насам показват, че най-висока средногодишна инфлация е имало през 1997 г., когато в първите месеци е регистрирана и хиперинфлация - 1058.4%.

Хранителните стоки и безалкохолните напитки не са отчели ценови движения през декември на 2013 г. спрямо предходния месец, но за година е регистрирано понижение с 0,9 на сто. Алкохолът и тютюневите изделия поскъпват с 0,3 на сто за месец и с 1,5 на сто за година.

Обратни са тенденцията при облеклото и обувките, които са ни излезли по-евтини средно с 0,3 на сто спрямо ноември и с 0,7 процента в сравнение с последния месец на 2012 година.

В сферата на жилищата - наеми, текущ ремонт и комунални разходи, се отчита лек ръст за месец от 0,1 на сто, а за година цените са паднали със 7,2 на сто. Мебелите и електроуредите не са променили цените си на месечна база, а за година те са се понижили с 0,8 на сто.

Тенденциите при цените в здравеопазването са разнопосочни - ръст от 0,1 на сто в сравнение с ноември и понижение от 1,8 на сто за последните дванадесет месеца.

В образованието цените през декември са се запазили на ноемврийските си нива, като за година са се повишили с 0,9 процента.