Инфлацията през октомври спрямо предходния месец е 0,8 на сто, а за година потребителските цени са се повишили с 3,5 процента, показват данните на националната статистика.

Инфлацията от началото на годината е 2,3 процента, а за 12-месечния период до октомври тази година съпоставено с предходния - 4,5 на сто.

На месечна база най-драстични са повишенията на цените на облеклото и обувките, както и при хранителните стоки, а на годишна основа най-драстично са поскъпнали транспортът и храните.

Хранителните стоки и безалкохолните напитки през октомври отчитат ръст от 1,5 на сто спрямо предходния месец и 5,3 процента в сравнение със същия месец на миналата година. Цените на алкохола и тютюневите изделия са се повишили минимално – с 0,1 на сто за месец и с 0,2 процента за година.

Облеклото и обувките са ни излезли с 4,2 на сто по-скъпи спрямо септември и с 3 процента в сравнение с десетия месец на 2010 година. В сферата на жилищата – наеми, текущ ремонт и комунални услуги – цените са се повишили с 0,4 процента за месец и с 2,5 на сто за година. Тенденцията е обратна при обзавеждането и електроуредите за дома, където се отчита 0,2 на сто спад и на месечна база, и на годишно основа.

В сферата на здравеопазването цените са се повишили с 0,2 на сто през октомври спрямо септември, а за дванадесет месеца са скочили с 3,1 на сто. По-драстично е поскъпването в образователната сфера, където месечният ръст е 1,3 процента, а годишният – 4,6 на сто.

Разнопосочни са ценовите движения в транспортния сектор, където спрямо септември спадът е с 0,3 процента, но в сравнение с октомври миналата година поскъпването е със 7,9 на сто. При съобщенията цените през октомври са запазили септемврийските нива, за година е регистриран спад от 0,6 процента.

Свободното време и развлеченията са ни излезли по-евтини през октомври – с 0,2 процента спрямо предходния месец и с 1,9 на сто спрямо година по-рано. Цените на ресторантите и хотелите обаче са се повишили – с 0,4 процента за месец и с 3,4 на сто за дванадесет месеца.