Голямото множество фирми, които работят в областта на информационните технологии в България, са с българска собственост (92.9%). 86% от тях са разположени в столицата. Половината от нашите IT компании са с между 11 и 50 наети лица, а в 38.7% от фирмите персоналът е под 10 души.

Това са част от заключенията в изследването на Асоциацията на индустриалния капитал в България, което има за цел да установи състоянието на неформалната икономика /сивия сектор/ в българската икономика и да предложи мерки за превенцията му.

Заключението на АИКБ е, че българските информатици са на добро, европейско равнище по отношение дял на сивия сектор. Ръководителите на компании в бранша се обединяват около оценка за 10 – 25% сив дял.

Всеки втори от IT работодателите е на мнение, че ограничаването на сивия сектор в бранша е възможно, но то трябва да става с помощта на добре прецизирани превантивни мерки. Според 47% от анкетираните ръководители, сивите практики са очевидно нарушение на законодателството, но правят уговорката, че тези нарушения са допустими в условия на криза.

Експерти предупреждават, че раздробеността на интелектуалния потенциал в бранша на малки и средни фирми крие сериозни рискове от установяване на монополизъм от страна на големите фирми в областта на информационните технологии – информира още АИКБ.

Сред фирмите от бранша с най-големи пазарни дялове са тези, чиято основна дейност е производството на компютърно оборудване и търговия (42.8%), следвани от фирмите, предоставящи информационни и сервизни услуги (34.7%) и фирмите, които разработват софтуер (30.7%).

57.1% от IT фирмите работят само с български партньори. 25.5% имат някакъв достъп до външни пазари, а 4.1% работят преимуществено за външни пазари.

Светлата оценка в IT секора у нас е радваща, тъй като в преобладаващия случай физическите лица са крайни потребители на произвежданите стоки и услуги. По принцип, това създава условия за сиви практики като нефактуриране на реалните продажби, неиздаване на финансови документи за предоставени услуги, продажби на дъмпингови цени.

Според композитния индекс Икономика на светло, изготвян от АИКБ, 35.55% от българската икономика е сива.

Според работодателите в IT сектора, от 2000 г. насам сивият сектор в бранша е намалял двойно.