Нарастването на вноса през първите месеци на годината би могло да бъде тълкувано погрешно като положителен сигнал. Този растеж се дължи от една страна на инерцията от възстановяването, което наблюдавахме до началото на зимата и на известното активизиране на инфраструктурните проекти в страната през текущата година. Това посочва главният икономист на Райфайзенбанк България Калоян Ганев.

Той допълва, че на това се дължи и дефицитът на текущата сметка, който отчита статистиката на БНБ. За цялата 2012 г. силен ефект върху БВП от страна на вноса не може да се очаква, тъй като не се предвижда осезаемо възстановяване на вътрешното търсене.

В месечния анализ на банката за април се обръща внимание, че през февруари има допълнително влошаване на икономическата активност у нас, като спадът на промишленото производство се ускорява до 4% на годишна база. Спадове в сравнение с година по-рано са отчетени и при строителната продукция (с 8.5%), и вътрешната търговия (с 5.6%), като последното е индикатор за слабо потребление.

Анализаторите на банката отчитат и най-високата стойност на безработицата, наблюдавана от януари 2004 г. насам – 13.5% през февруари и март. Според тях пазарът на труда остава един от най-съществените рискове пред устойчивото възстановяване на икономиката.

Отбелязано е и нарастването на лошите и преструктурираните кредити до 23.4% през март, което кореспондира с влошаването на показателите на реалния сектор и заетостта.