Холандската финансова компания ING планира да съкрати 2700 свои служители, или 10% от персонала в централа в Холандия – съобщи днес компанията, цитирана от Reuters. Причина за това са влошаващите се пазарни условия, които доведоха до 10% спад на акциите на компанията само през тази седмица, както и прилагането на същата политика от страна на конкурентите.

Сходни мерки по съкращаване на персонала на холандския пазар на финансови услуги вече приложиха в ABN AMRO и Rabobank. Спадът на глобалните финансови пазари налага да се постигне повече ефективност на вътрешния пазар. Централната банка на Холандия в сряда коментира, че националните банки са неефективни в сравнение с чуждестранните си конкуренти и ще трябва да свият разходите си.

Национализираната през 2008 г. ABN AMRO вече обяви 9% съкращение на персонала, което ще остави на улицата 2350 души. А Rabobank се освобождава от 6% от персонала, или от над 1200 души в Холандия.

Днес изпълнителният директор на ING Ян Хоммен заяви: „Приходите ни са под натиск в сегашната среда. Трябва да останем конкурентоспособни“. Предвидените от него съкращения касаят 2000 позиции на пълно работно време и 700 привлечени външни служители.

През третото тримесечие ING понесе обезценка на активи в размер от 467 млн. евро преди данъци, във връзка с инвестициите си в гръцки държавни облигации. Сега всички облигации на компанията са оценени по пазарната им стойност – което е коствало 5 млрд. евро от поевтинелия дълг на страните от периферията на еврозоната.

Що се касае до Гърция, Хоммен я съветва да си остане в еврозоната – ще е по-добре както за страната, така и за еврозоната и за цялата финансова система. „Всяко нещо си има цена“ - гласят думите му.

Пазарът реагира позитивно на новината за уволнението и акциите на ING днес скачат с 6%. Остават перспективите ING да листва на борсата своето банково поделение в САЩ и застрахователно поделение в Европа и Азия. Според Хоммен, до май 2012 г. компанията ще може да изплати обратно на холандското правителство цялата помощ, получена по време на финансовата премия – остават 3 млрд. евро, плюс 50% премия.

Нетната печалба на групата през третото тримесечие е 1.69 млрд. евро, притокът на капитал е 5 млрд. евро, предимно от корпоративни и институционални клиенти .