Мостстрой Велико Търново АД  е една от фирмите, за които Мостстрой АД също поиска несъстоятелност в сряда малко преди съдът да хлопне кепенците за деня. В момента в това регионално дружество работят 25 човека при 100 заети в предишни години, показва проверка на DarikFinance.bg. Фирмата отдавна няма и никакви поръчки. Работниците масово са започнали да напускат през юли.

Проблемите със заплатите им обаче датират още от миналата година като се бавели с месеци. След намесата на местния клон на Инспекцията по труда през март, всички възнаграждения били платени до края на 2009-та година.

Сега обаче ситуацията е същата. „В момента пак има натрупани неизплатени възнаграждения. Обясняват ни, че пари няма, защото от своя страна държавата дължала пари на фирмата", разказаха работници, които все още се водят на работа в компанията.

Доскорошният изпълнителен директор на дружеството Лъчезар Митев от няколко месеца е на работа в друга фирма от бизнеса на същия собственик и постът му остава вакантен.

В момента шестима работници на Мостстрой Велико Търново  изпълняват обект в село Поповци, община Ихтиман.

Служителите на дружеството се нареждат сред другите кредитори на публичната компания. Разследване на DarikFinance.bg показа, че няколко банки са дали кредити на дружества на бизнесмена Васил Божков, които не се обслужват от месеци.

Проверка на медията ни показа и че само за лизингови вноски за пътно-строителна техника Мостстрой дължи 1 млн. евро на Интерлийз АД – част от Групата на Националната банка на Гърция.

По информация на медията най-много необслужвани кредити са дадени на фирми на бизнесмена от друг член на Групата на Националната банка на Гърция – ОББ. 

Инвеститорите са силно скептични, че несъстоятелността се иска навреме, заради информациите, които сочат, че затрудненията са започнали доста отдавна. Негативното им настроение се разрази в четвъртък сутрин. Ден по-късно от БФБ коментираха пред медията, че няма да спират търговията с книжата на дружеството. Анализатори коментираха пред DarikFinance.bg как може да се разбере кой е в опасност.

Очаквайте още информация по темата и в следващите дни!

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!