25 700 българи са се преброили от полунощ до 11,20 часа, съобщи председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева. От днес до 9 февруари всеки гражданин може да се регистрира в сайта на националната статистика и да се преброи.

Задължително е, ако един член на семейство се преброи по интернет, това да направят всички. На електронната поща ще се получи код, който трябва да бъде представен на преброителя, който ще посети семейството между 10 и 28 февруари.

Мариана Коцева описа като „лавинообразен” интереса към интернет преброяването. Тя самата вече е попълнила интернет анкетата. Само за първите 45 минути са се регистрирали 1 500 души. 

Коцева съобщи, че вчера е решен да бъде ограничен достъпът до сайта от съображения за сигурност. Засега не е имало опити за хакерски атаки. Коцева обясни, че в първите минути на преброяването е имало по-малко от 15 минути спиране на сайта, което е направено, за да се предпазят от проблеми.

Коцева отхвърли обвиненията, че за преброители са се избирали хора на "роднински" принцип. Тя обясни, че едно от най-странните обвинения, които е получила националната статистика, е, че се назначават най-много хора с имена, започващи с буквата "Д".