Десетки препоръки за подобряване на инвестиционната дейност и управлението на риска са отправили експерти на Комисията за финансов надзор към пенсионните дружества у нас. През миналата година регулаторът извърши цялостни проверки във всичките девет пенсионноосигурителни компании, осъществяващи дейност на територията на страната. Като резултат са издадени 129 препоръки за подобряване на работата им.

 

Най-голям брой препоръки (55) са отправени за подобряване на инвестиционната дейност. Следващите по брой препоръки са по отношение управлението на риска, които са общо 31 броя. От издадените препоръки 14 са за уведомяване на осигурените лица, а 7 – по отношение дейността на органите за управление.;

 

В сравнение с резултатите от проверките през 2011 година е видно, че надзорът е издал по-малко препоръки, което показва, че дружествата са подобрили работата си. При 195 препоръки за 2011 година, през 2012 са издадени с 66 по-малко.

 

От 2010 година до 2012 година пенсионните компании са били санкционирани с общо 107 акта за установени административни нарушения, като са били приложени и 64 принудителни административни мерки.