Индия отваря капиталовия си пазар за чуждестранните инвеститори, като ефективно промяната ще влезе в сила от 15 януари. До този момент инвеститорите можеха да инвестират на борсата там, но само през местни институционални посредници или взаимни фондове. Сега играчите ще могат да купуват и продават акции на листнатите на борсата индийски компании без да се нуждаят от посредник, което допълнително оскъпяваше инвестициите им.

Властите в Индия склониха на промяна заради необходимостта от повече чуждестранни инвестиции в страната. Настъпването на по-големи инвеститори би стабилизирало пазара, който в момента се движи със силно изразена волатилност.

Освен към чуждестранните инвеститори, държавниците в Индия поглеждат и към местните играчи, каквито са пенсионните фондове и финансовите тръстове. Те също ще получат по-голяма свобода да инвестират директно в индийски активи, търгувани на борсата.

През миналата година водещият индекс на борсата в Бомбай The Sensex, спадна с 25%, с което се нареди сред най-лошо представящите се индекси в света. Освен заради неговото понижение, чуждестранните инвеститори бяха ударени и от срива в цената на индийската валута рупията, която поевтиня с 16% спрямо американския долар.

Това накара големите играчи да се отдръпнат от Индия, като мечите им настроения проличаха особено болезнено през последните месеци на миналата година, когато общата сума на изтеглените чуждестранни инвестиции порасна от $ 290 на $ 380 млн.