Чуждестранни инвеститори от 43 страни са търгували на Българска фондова борса през първото полугодие на 2010 г. Това показват данни на Централен депозитар, използвани в статистиката на Комисията за финансов надзор.

Редом до родните инвеститори, тук са купували и продавали акции играчи от Нигерия, Бермудите и дори Кайманските острови. Последните са дори в Топ 3 по обем изтъргувани ценни книжа с общо повече от 6 млн. прехвърлени лота.

Първенци по изтъргуван обем на българската борса сред чужденците са инвеститорите от Естония, които са прехвърлили близо 12 млн. лота български ценни книжа. Страната получи одобрение да се присъедини към еврозоната догодина, а през това лято агенция Фич повиши кредитния й рейтинг.

На второ място са австрийските инвеститори, които са изтъргували 11.5 млн. финансови инструмента за 6-те месеца на годината.

На предни позиции с активността си се нареждат и офшорни зони като Кипър, Люксембург, Сейшелски острови, Вирджински острови, Панама.

Статистиката на КФН показва още, че оборотът от търговията на регулиран пазар е спаднал наполовина. С над 80% падат оборотите и на пазара на дружествата със специална инвестиционна цел.

През полугодието на настоящата година е увеличен броят на емисиите, които са спрени от търговия. Техният брой към юни е бил 232 при 219 емисии към същия период на 2009 година.

Данните съпоставят и постиженията на публичите компании през периода, като от таблиците е видно, че печалбата на дружествта нараства със 6.3% при спад на приходите от 1.4%. При АДСИЦ нарастването на загубите е със 199.1% до 6.952 млн. лв. при спад на приходите със 7.3% до 57.667 млн. лв.