След като не може да печата пари заради валутния борд, държавата продължава да продава облигации на вътрешния пазар, за да задоволи нуждите си от финансиране.

Днес Министерство на финансите проведе аукцион за 7-годишни държавни ценни книжа, който приключи с по-слаб интерес от страна на инвеститорите и с по-висока доходност. Това е показателно за несигурността, която изпитват банките, пенсионните фондове и застрахователните компании, които са най-големите кредитори на държавата в момента.

 

На днешния аукцион постигнатата доходност е 2.82%. Това е с 0.37% по-високо от средната годишна доходност от 2.45%, постигната при пласирането на книжа от същата емисия на 13 май в деня след изборите. С други думи - кредиторите вдигнаха лихвата, при която дават заеми на държавата.

 

Подобна висока лихва за 7-годишните облигации инвеститорите на вътрешния пазар поискаха и на аукциона на 18 март, когато общественото напрежение в страната също бе високо заради оставката на правителството на ГЕРБ.

 

Коефициентът на покритие на днешния аукцион е бил 1.7 при коефициент на покритие 2.83 при предишното предлагане на книжа от емисията. Това показва, че интересът на инвеститорите е бил по-слаб от предишния път, но въпреки това има презаписване, тоест поръчките за покупка на облигации са били повече, от колкото предложения обем.

 

Одобрените поръчки за са 20 млн. евро. Банките са придобили 82.9% от облигациите, пенсионните фондове са записали 13,6%, а застрахователни компании и други инвеститори съответно по 1.75% от емисията.

 

От началото на годината до сега държавата е продала ДЦК за над 1.4 млрд. лв., при таван от 1 млрд., който бе надхвърлен още през февруари.