Финансовите резултати на нй-голямата интернет търсачка в света Google Inc. не впечатлиха инвеститорите.

Според оповестените вчера данни ръстът на приходите и печалбата спрямо миналата година е с 24% към второто тримесечие на годината. Продажбите възлизат на $ 6.82 млрд. спрямо $ 5.52 млрд. за второто тримесечие на миналата година. Нетната печалба е в размер на $ 1.84 млрд. или $ 5.71 на акция.

Една от причините за разочарованието се корени във факта, че анализаторите предричаха далеч по-добри резултати. Така в първите минути след отчета акциите на Google Inc. поевтиняха с близо 4% до $ 494.02 за лот.

По-сериозна причина за този спад обаче е отчетения ръст на разходите. Те нарастват с по-бърз темп от приходите заради целите на компанията да обхване пазарни ниши като онлайн видео разпространение, услуги за мобилни устройства, както и компютърни операционни системи. За да ги постигне, компанията е наела близо 1 200 нови служители през второто тримесечие на годината и така общият брой на персонала вече надхвърля 21 800 души.

Дълговата криза в Европа също натежа на гиганта през периода април- юни. Притесненията на инвеститорите са свързани с курса на еврото ако евентуално Гърция, Испания, Португалия и Испания изпаднат в несъстоятелност при обслужване на задълженията си. Близо една трета от приходите на Google идват от Европа, а клиентите заплащат в евро.

В изявление главният финансист на компанията Патрик Пишет казва, че Google прави бизнес не за това точно тримесечие, нито пък за следващото. Ние градим инфраструктура с визия за следващите поне 5 години напред. За нас този момент е важен и ние го използваме, за да инвестираме в тези фантастични продукти, с които всички ще живеят през следващите години. АP

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!