Работодателите намират най-трудно добре подготвени инженери и висококвалифицирани работници, показва изследване на Manpower България. Страната ни е на трето място в световен мащаб от гледна точка на запълване на работни места.

Според изследването 51% от българските работодатели не успяват да намерят подходящи кадри. Пред нас са единствено Япония с 81% и Бразилия със 71%.

В световен мащаб всеки един от трима работодатели среща трудности при намирането на подходящи кадри за важни позиции в управляваната от него компания.

У нас повече от половината работодатели се сблъскват с тази трудност. През миналата година процентът е бил 42.

Според експертите от Manpower разликата от 9 на сто само за година е много притеснителна, тъй като пазарът става все по-труден и конкурентен. Освен това част от работодателите не оценявали достатъчно ясно, че липсата на подготвени кадри ще окаже негативен ефект върху бизнеса им в дългосрочен план.

У нас най-търсени са инженерите, висококвалифицираните работници и мениджърите, готови да работят на високи управленски позиции. Работодателите отбелязват, че има дефицит на добри счетоводители и финансисти и на търговски представители.

Търсенето на ИТ – специалисти е на шесто място, а седмото се заема от свободните места за шофьори.