Иран е на път да финализира плановете си с Русия за изграждането на най-малко две нови ядрени електроцентрали в южната част на иранското крайбрежие.

 

Това стана ясно, след като заместник-директорът на руската компания Росатом, Николай Спаски, пристигна в Техеран за срещи с представители на ядрения сектор в Иран.

Спаски ще се срещне и с външния министър Аббас Аракчи, който е един от преговарящите със световните сили за ядрената програма на Иран.

Говорителят на Организацията за атомна енергия на Иран Бехруз Камалванди каза, че след месеци на преговори споразумението ще бъде подписано тази седмица. Съгласно временното споразумение Русия ще построи още две 1000-мегаватови централи близо до съществуващите в Иран централи в южния град Бушер.

Иран твърди, че иска да пусне най-малко 20 ядрени централи, които да произвеждат 20 000 мегавата електричество като начин за намаляване на зависимостта си от нефта и природния газ. "Възможно е освен тези две централи да обсъдим и строежа на още централи", каза Камалванди.

Централата в Бушер, която започна да функционира през 2011 г., използва руско ядрено гориво и не представлява притеснение за световните сили. Западните държави обаче искат Иран да гарантира, че другите спорни ядрени дейности, включително обогатяването на уран, са само за граждански цели и че ислямската република никога няма да ги използва за направата на ядрена бомба. Нов кръг от преговори е насрочен за 2 юли във Виена./БГНЕС/