Ирландия най-вероятно ще подкрепи европейския фискален пакт. Това показват данните от последните допитвания сред имащите право на глас над 3 млн. ирландци.

Днес започна референдумът за това дали страната да се включи в договора, налагащ по-сериозна дисциплина по отношение на дефицита и дълга.

Според различни проучвания около 40 - 50% от ирландците са „за” по-строгите фискални правила при близо 30% против.

Ирландското правителство подкрепи идеята за ограничаване на разходите по време на срещата на върха на ЕС през декември. Въпреки това обаче решението за включване към пакта ще се вземе след допитването до народа.

Според фискалния пакт страните членки трябва да поддържат структурен дефицит от 0,5% от БВП. В замяна им се гарантира достъп до средствата от Европейския стабилизационен механизъм при необходимост, припомня MarketWatch.

Именно възможността за допълнителна финансова помощ е основният мотив на коалиционното ирландско правителство на Енда Кени за подкрепа на пакта.

Ирландия все още се възстановява от банковата криза въпреки помощта от 85 млрд. евро от 2010 г. Макар че страната успя да ограничи разходите и да предприеме мерки за стимулиране на икономическия растеж, безработицата остава висока – около 14,3%.

Според икономисти след 2013 г. Ирландия ще има нужда от допълнително финансиране и именно това накланя везните в подкрепа на пакта.