Както се и очакваше, Ирландия подкрепи пакта за фискална стабилност и ще се присъедини към държавите от еврозоната, които ще консолидират финансите си. Проведеният тази седмица референдум завърши с 60.3% "За" присъединяването към пакта и 39.7% гласували с "Не".

Важно за отбелязване е, че активността на ирландците към този референдум не бе висока и едва  1.59 млн. човека от имащите право на глас 3.1 млн. души се разходиха до урните. Тоест, ирландското "Да" на пакта отекна по света благодарение на 958 хил. души.

Премиерът на страната Енда Кени, която агитираше активно за положителен вот на референдума, е цитирана от информационните агенции да казва, че този пакт няма да разреши проблемите на страната, но е необходим като фундамент, на който Ирландия да стъпи за своето по-добро бъдеще.

Страховете от отрицателен вот съвсем не бяха незначителни, имайки предвид твърдата позиция на критиците на този пакт, които се радват на подкрепа в Ирландия. Според тях този пакт не би могъл да помогне с нищо за разрешаването на настоящите проблеми като икономическия ръст и безработицата. Нещо повече. Точно вчера Евростат съобщи, че безработицата в еврозоната остава на рекордните 11% през април.

Ако Ирландия бе гласувала с "Не" на референдума, това можеше да доведе до затруднения за правителството да посреща плащанията по дълговете си, а отделно Европа щеше да изпадне в още по-голяма криза. Инвеститорите я притискат заради Гърция, заради проблемите с Испания и Италия и ако последваше разединение и по този ключов въпрос, усилията за преодоляване на дълговата криза и изграждане на защитна стена, която да предпазва от повторение на кризата, щяха да изглеждат напразни.