Най-голямата верига от магазини за продажба на дребно в света Wal-Mart Stores, Inc заведе дело в американския щат Арканзас срещу международната платежна система Visa за 5 милиарда долара.

В иска си компанията посочва, че Visa е завишавала междубанковите комисиони и трябва да плати обезщетение, защото така е нанесла преки загуби на бизнеса и потребителите.

Според Wal-Mart, таксата на Visa се повишава рязко в случаите, когато купувачите плащат с други кредитни и дебитни карти.

По този начин близо 9 години - от началото на 2004 г. до края на 2012 г., Visa е получила около 350 милиарда долара за сметка на търговците на дребно и техните клиенти. Представители на Visa отказват да коментират иска.

От Wal-Mart посочват, че са понесли антиконкурентни вреди, заедно със своите клиенти, заради фиксиране на цените и друго антиконкурентно поведение.

 

Искът е за обезщетение на стойност 5 млрд. долара, но ако делото бъде спечелено от търговеца на дребно, сумата, която Visa ще трябва да плати може да надхвърли 15 млрд. долара.