Точно 22 хил. лв. излиза кандидатстването в конкурса за инвестиционен посредник, който ще обслужи приватизацията на миноритарни пакети от дружества на ЧЕЗ и ЕВН.

Гаранционният депозит за участие е 20 хил. лв. , а отделно, документите за участие струват 2 хил. лв. Тези документи ще се продават до 27 май, а крайният срок, в който посредниците могат заяват участието си в конкурса, е 14:00 часа на 16-ти юни.

Това става ясно от поканата на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол към посредниците.

На предишния конкурс за избор на посредник по приватизацията на дялове от E.On за подобни финансови параметри не бе съобщено. Тогава участие в него заявиха 14 посредника, което гарантира оспорвана надпревара на оферти.

В надпреварата за дяловете в дружества на ЧЕЗ и ЕВН от посредниците се иска още:

- да имат не по-малко от 40 000 сделки, извършени на БФБ за периода 2006-2010г. или;
- да имат не по-малко от 500 млн. лв. оборот от сделки, извършени на БФБ за периода 2006-2010г. и;
- да притежават “пълен” лиценз (съгласно чл.54, ал.1 и 2 от ЗППЦК или чл. 5, ал.2 и 3 от ЗПФИ), издаден от Комисията за финансов надзор /КФН/ за извършване на дейност като инвестиционен посредник и задължително:
задължително ще осигурят като член на екипа си независим оценител;
- да са членове на БФБ – София АД и Централен депозитар АД;
- да имат положителен финансов резултат за три от последните пет финансови години съгласно одитирани годишни финансови отчети;
- да нямат неизпълнени задължения към Агенцията.

Офертите, които посредниците трябва да напишат, трябва да съдържат размер на очакваното възнаграждение при успех на сделката. Тя ще бъде извършена през българска фондова борса и ще прехвърли собствеността върху 33 63 624 акции, представляващи 33% от капитала на ЧЕЗ Разпределение България АД, София и 1 650 акции, представляващи 33% от капитала на ЧЕЗ Електро България АД, както и 51 612 акции,  представляващи 33% от капитала на ЕВН България Електроразпределение АД, Пловдив и 62 106 акции, представляващи 33% от капитала на ЕВН България Електроснабдяване АД, Пловдив.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!