Не се е сбъднала нито една "черна" прогноза за България от началото на кризата през 2008 г. досега, макар че редица авторитетни издания, рейтингови агенции, както и учени и експерти са вещаели крах на банковата система и на българската валута. Това посочи управителят на БНБ Иван Искров при откриването на семинар за журналисти в Банкя.

В областта на регулацията на финансовите системи посткомунистическите страни, именно поради факта, че тръгнахме от нулева база по отношение на банковия надзор, не сме догонващи, а сме стъпили на най-добрите практики от развитите западни икономики, заяви Искров. Той определи голяма част от писанията за България и българските банки като спекулативни и подчерта, че българските медии трябва да подхождат внимателно към подобни прогнози, защото това удря по джоба и българските граждани.

Като пример за опасна и спекулативна теза Искров посочи твърденията от пролетта на миналата година, че страните от Централна и Източна Европа са особено застрашени от кризата. Тогава пуснахме специална декларация към големите рейтингови агенции да бъдат внимателни и да не представят световната финансова криза като започнала в ЦИЕ, защото тя не е започнала оттук и дори не се прояви тук, каза Искров. Той припомни, че е имало случаи, включително и на банки от Европа, които са се опитвали да спекулират с лихвени бенчмаркове, с левов дълг. Това са така наречените "продавачи на страх" - борсови играчи на пазара на държавни дългове, които печелят от пускането на слухове за срив на лева, обясни Иван Искров.

В отговор на журналистически въпрос Искров каза, че нито България, нито БНБ са се отказали от идеята за влизане в еврозоната, но в еврозоната в момента други неща са на дневен ред. Влизането в еврозоната не е привилегия, а задължения на България  и това ще се случи, заяви Искров. В момента обаче в еврозоната текат промени на регулаторните процеси, каза Искров.