България е една от малкото страни в ЕС, в която има много сериозно класифициране на рисковите експозиции, достатъчно обезпечения и достатъчно покритие с капитал. Това заяви пред журналисти в парламента управителят на БНБ Иван Искров, по повод размера на необслужваните кредити, предаде Агенция „Фокус”.

 

„Когато гледате какъвто и да е показател на системата на търговските банки като цяло, в това число т.нар. необслужвани кредити, те говорят, но не казват всичко. Първо, защото в тях една значителна част са преструктурираните кредити, което не означава, че са необслужвани. Второ – много е важно, когато се говори за размер на необслужваните кредити, винаги да се има предвид насреща какви буфери седят срещу тях”, посочи Искров.


„Капиталовият излишък в страната е от порядъка на над 2 милиарда – 2.5 милиарда лева за покриване на нови рискове”, заяви Искров.


„Винаги, когато говорим за показател на банките, трябва да имаме предвид какво се крие зад този показател. Много е важно съответният кредит как е покрит, с какви обезпечения, от какво идват затрудненията и т.н.”, посочи той.