Взривове, "готови за употреба", е открила полицията в Белгия при една от операциите за пресичане на подготвяни терористични нападения в страната в последните месеци, съобщават местните медии.

В белгийската квартира на двойка с холандско гражданство от турски произход са били открити също огнестрелни оръжия и бронежилетки. По-рано вече бе съобщено, че двойката е планирала нападение срещу сградата на Европейската комисия в Брюксел.

Двамата заговорници са били задържани през август, но имат съучастник, който все още се издирва и за когото се предполага, че се е отправил към фронта в Сирия.

Отбелязва се, че всички възпрепятствани досега терористични намерения са били свързани с джихадисти, завърнали се от сирийския фронт или поддръжници на групировката "Ислямска държава". В случая с проваленото нападение срещу ЕК е имало съучастници с белгийско гражданство, свързани с групировката "Шериат за Белгия".

На 24 май в Брюксел бе извършен атентат срещу Еврейския музей, при който загинаха четирима души. Предполагаемият извършител е французин от алжирски произход, в чийто багаж бе намерено знаме на ИД. Освободен от плен в Сирия французин свидетелства, че заподозреният за този атентат е бил негов надзирател. /БТА/