Страната на тореадорите взе болезнено, но необходимо решение, което да й помогне в справянето с проблемите на дълговата криза. Правителството реши да подложи страната на тежки икономии, невиждани през последното десетилетие. Чрез затягане на финансирането за публични сектори ще бъдат спестени 27 млрд. евро. По-конкретно това ще се получи чрез свиване на бюджетните разходите с 9.6% спрямо нивото им от 2011 година и чрез вдигане на някои данъци, съобщава The Wall Street Journal.

Решението, взето от правителството, предстои да мине на одобрение пред парламента, в който обаче управляващата парлтия има абсолютно мнозинство. Ето защо е сигурно, че така начертания план ще може да започне да се изпълнява ефективно още от месец май.

Испанците вече се надигат за масова общонационална стачка, в която да изразят несъгласието си с готвените мерки. Очаква се в първия ден на протеста да се включат близо 800 хил. души.

Причината Испания да е в толкова лоша позиция в момента,  се корени във високите лихви, които облигационните пазари изискват, за да се купуват новоемитираните от страната ценни книжа. Испания има нужда от ликвидност, за да обслужва задълженията си и ако посегне към толкова скъп ресурс, тя обрича бъдещето си, защото перспективите пред икономическия й растеж в дългосрочен план сериозно ще се влошат.

През тази година се очаква икономиката на страната да се свие с 1.7%. Отчетеният бюджетен дефицит през миналата година бе в размер на 8.5% от БВП. Основен проблем за Испания е високата безработица от 23%, която с новия бюджет се очаква да се увеличи още. Освен това страната е разделена на големи автономни области, които имат съвършено различен профил една от друга. Тежи и ударът от спукването на имотния балон, който все още заплашва стабилността на банките, раздавали ипотечни кредити и заеми на строителни предприемачи.