Испания се отказа от намерението си да приватизира частично държавната лотария. Идеята за продажба на 30% от капитала на доходоносното предприятие няма да бъде реализирана докато не се повиши пазарната му оценка. В момента тя е много ниска заради кризата и това е една от причините, поради които испанците не искат да прибързват със сделката.

По предварителни изчисления раздържавяването на лотарията би осигурила няколко милиарда евро и би се превърнала в най-голямата приватизационна сделка в страната. Брокерите на борсата също я очакваха с огромен интерес, защото ако правителството бе взело решение да побърза с продажбата на дружеството, то щеше да бъде качено за търговия и на официалния пазар, с което да се превърне в една от най-големите компании, търгувани на борсата. 

Затруднената заради натрупани държавни дългове страна подготвя и други атрактивни активи за продажба, с което се надява да привлече паричен ресурс. Така например се предвиждаше раздържавяването на 49% от летищните оператори. По последна информация, тази приватизация най-вероятно няма да бъде бавена и по нея се работи, за да бъде изпълнена в кратки срокове. BBC