Испания официално излезе от програмата за рекапитализиране на местните банки с подкрепата на Европейския съюз, стартирала през пролетта на 2012 г. В рамките на сделката Европейският механизъм за стабилност предостави на страната 41.3 милиарда евро. 

"Спасителният план на ЕМС за Испания завършва успешно днес. Откакто започна, ЕМС предостави 41.3 милиарда евро на испанското правителство за рекапитализацията на банковия сектор. Испания няма да поиска допълнителна спасителна програма", съобщиха от ЕМС. 

Подобно на Ирландия, Испания няма да се нуждае от предпазна програма. "Това е впечатляващ успех", коментира директорът на ЕМС Клаус Реглинг, цитиран от AFP. 

Предоставената от еврозоната помощ е допринесла според него "за рекапитализацията и преструктурирането на изпадналите в затруднение испански банки, които днес са стъпили на стабилни основи". 

"Въпреки бъдещите предизвикателства, убеден съм, че подкрепата на еврозоната в комбинация със структурните реформи ще позволи на испанската икономика да генерира значителен и стабилен растеж", каза още Реглинг и изрази задоволство от усилията за реформи на испанските власти и способността на населението да приеме временните трудности в името на трайното възстановяване. 

Четвъртата икономика в еврозоната беше ударена двойно през 2008 г. от спукването на балона на пазара на недвижимите имоти и от началото на международната финансова криза. /БГНЕС/