ИТ секторът търси млади хора за работа. Компаниите в този сегмент предлагат стабилни и доходни подиции. Това каза за Дартс Нюз собственикът и управител на най-големия сайт за намиране на работа през интернет Пламен Вушев.

Изучаването на ИТ специалности е най-добрата инвестиция в бъдещето, която могат да направят младите хора у нас, категоричен е експертът. И сега и за в бъдеще фирмите ще ценят доброто образование, но задължително подплатено с много добри знания, независимо дали е получено в чужбина или у нас.

Големите фирми в ИТ сектора държат на знанията и случайни хора не могат да попаднат там. Това е и сегмента на пазара на труда, където най-сигурно можете да си намерите работа, дори още от студентската скамейка. Около 1000 лева е стартовата заплата за млад специалист в този сектор, а при повече опит, знания и умения заплатите там стигат до няколко хиляди.

Големите фирми все още срещат трудности с намирането на подготвени специалисти и има недостиг на кадри, споделя шефът на jobs.bg.

Ако в ИТ сектора за едно място се борят 4-5 човека, то в търговията, ресторантьорството и по-нискоквалифицираните професии, за които не се изискват специални умения, конкуренцията е много по-жестока. Там за едно работно място може да се окаже, че има и по 3 хиляди кандидати.

Друг сектор, в който няма да останете без работа и заплащането е относително добро за българските стнадарти е обслужването на клиенти или т.нар Customer Support. Там също има недостиг на специалисти, защото едно от усовията е перфектното владеене на някакъв език, на който кандидатите за работа да обслужват клиентите на фирмата по телефона. Търсят се хора с всякакви езици.

Най-много обяви за работа има в София, следват Варна и Пловдив.

Наблюдават се няколко тенденции. Компаниите в глобален мащаб са започнали да изнасят дейности към страни като България и благодарение на това се развива трудовият пазар за квалифицирани хора в ИТ сектора, както и дейности, свързани с обслужване на клиенти.

Там където има негативни тенденции на свиване са фирмите, които са свързани с вътрешното потребление. Всички фирми свързани с бързооборотни стоки и с производства, насочени изцяло към българския пазар не търсят работна ръка, дори напротив.

Младите хора, които искат да се реализират и да имат добра работа не трябва да постъпват емоционално при избора на професия, а да проучат какви кадри се търсят от работодателите и да насочат усилията си и образовнаието си натам, убеден е Пламен Вушев.

Вушев споделя, че поне 3-4 български интернет специалисти са намерили работа чрез jobs.bg и вече работят в ЦЕРН. Бъдещето е на автоматизацията на работата и ако човек иска да остане конкурентен на пазра на труда, то той не трябва да спира да учи през цялото време и да се развива, убеден е шефът на jobs.bg.