Италианските банки опростиха една трета или общо 13 милиарда евро дългове на малки и средни предприятия /МСП/ заради икономическата криза през 2008-2009 година, съобщи в. "Соле вентикуатро оре", цитиран от Франс прес.

 Икономическият всекидневник се позовава на проучване сред миланските търговски банки, в което е взета предвид представителна извадка от италиански МСП, определяни като "отлични".

Според проучването, кризата е принудила средните и малки предприятия, които са стълб на италианската промишленост, да преструктурират дългове за 42 милиарда евро, 35 процента от които са били опростени.

От година и половина, тоест от началото на рецесията, 65 от основните италиански предприятия са се изправили пред проблема със свърхзадлъжняването, посочва изданието. Вестникът отбелязва, че дори солидни компании в добро финансово състояние са се озовали изведнъж с дългове, които от поносими са се превърнали в непоносими.

Банките бяха принудени да се откажат от значителен дял от кредитите, тъй като алтернативата щеше да бъде фалит на много от компаниите, добавя публикацията.

Всекидневникът цитира предприятия, изкупени от инвестиционни фондове, сред които строителната фирма за луксозни кораби Ферети /Feretti/, задлъжняла с 1.1 милиарда евро, както и производителя на малка домакинска техника Саеко /Saeco/, която за да бъде спасена била продадена на холандската компания Филипс /Philips/.

В някои случаи банките кредиторки са загубили всичко, отбелязва "Соле вентикуатро оре", като дава за пример обявилите фалит текстилни и модни предприятия Ит холдинг /It Holding/ и Мариела Бурани /Mariella Burani/. БТА