Изглежда биковете ще триумфират в края на седмица, изпълнена с напрежение. Индексите на акциите в САЩ се покачват, водени основно от европейското облекчение. Голямата новина е, че италианският парламент току – що прие „бюджетa на икономиите“. Знае се, че през уикенда депутатите ще продължат да работят върху мерките за бюджетни икономии, които могат да изкарат страната от спиралата на дълга.

 

Правителствата на технократи, които ще поемат нещата в свои ръце в Атина и Рим, засега успокояват притесненията от разцепване на еврозоната и държавен фалит. На този фон италианските ДЦК поскъпнаха, а доходността им падна със 7 базисни пункта, до 6.72%.

 

Оживлението в САЩ се подсилва от това, че S&P 500 и Nasdaq се доближават до резултати, които обещават печалба на годишна база. Пенсионните фондове, хедж фондовете и другите големи играчи отново се надяват да отчетат стойност за акционерите си в края на годината и това ги прави още по-активни.

 

Към този час, DJIA се кача с 1.7% до 12095 пункта, S&P500 е нагоре с 1.51% до 1258 пункта, а Nasdaq се качва с 1.14% до 2655 пункта.

 

В състава на Dow, най-голям е ръстът за Walt Disney. Прочутият производител на мечти се покачва с 5.5% заради по-добрия от очакванията на пазара тримесечен отчет, обнародван снощи след затварянето на пазара. Впрочем в момента нито една от 30-те най-ликвидни корпорации на САЩ не поевтинява. Технологичните акции, банките начело на Bank of America – всичко се движи нагоре с по няколко процента. Най-слаби са Wal Mart с плюс от само 0.86%, но акцията беше силно купувана в предишните минорни сесии, тъй като се счита за имунизирана срещу рецесии.

 

Връщането на апетита за риск доведе до поевтиняване на долара – доларите се продават за сметка на по-доходни инвестиции и в момента доларовият индекс чувствително се понижава. Това от своя страна оскъпява златото и петрола, като една тройунция от скъпия метал върви по 1770 долара, а барел WTI струва 98.47 долара. При петрола помага и подобрението, почувствано на пазара на труда в САЩ, което говори за стабилно търсене на суровини. Брентът струва 114.31 долара. Медта и царевицата също катерят.

 

Едно евро купува 1.3694 долара, а един паунд 1.599 долара. Тези нива са значително под стойностите, в които започнаха седмицата, но не трябва да се забравя, че историчексото средно значение на еврото е 1.22 долара и единната валута на практика се нуждае от поне още 15 – 20% обезценка, за да се помогне на стагнираната заради орязаните държавни разходи икономика. Впрочем от сутринта еврото се е качило с 0.7% към долара.

 

С приблизително толкова и австралийският долар, който купува 1.0217 щатски, а йената на 77.1945 йени за долар вероятно през следващата седмица отново ще атакува „опасната“ зона 76 йени за долар.

 

При положение, че последните следени от пазара статистики са ръст на потребителското доверие през ноември до 64.2 пункта, трудно нещо може да върне мечките в играта. В Европа DAX расте с 2.73% до 6028 пункта, FTSE100 е на 5537 пункта, или + 1.69%, а в Италия индексът FTSE MIB надхвърли 3% плюс.

 

 

10:20 часа

С ръстове стартираха индексите на европейските борси в петък. Това се случва след като САЩ и Азия дадоха позитивни сигнали на успокоение. Очевидно инвеститорите не очакват изненади и от решителното гласуване в италианския парламент на плана за въвеждане на драстични икономии в бюджета. Те са изискани от Европейския съюз с цел да бъде избегната криза в третата по голямата икономика в еврозоната. 

FTSE 100 INDEX се покачва с 0.41% до 5 467 пункта.
DAX INDEX напредва с 0.46% до 5 894 пункта.
CAC 40 INDEX добавя 0.46% до 3 078 пункта.

На валутните пазари еврото продължава да поскъпва към долара до $ 1.3639. Петролът леко коригира с 23 цента до $ 9755 за барел лек американски и $ 113.26 за барел от сорта брент.

08:05 часа

Силно поскъпване при петрола през тази нощ. Еврото възвърна позиции спрямо основните си конкуренти, а новините от света на финансите започнаха да звучат все по-успокоително.

Спадът в броя на молбите за помощ при безработица от миналата седмица явно обнадежди инвеститорите на Wall Street, защото за тях това е индикатор за известно стабилизиране на икономиката и изпускане на напрежението заради високата безработица в страната. Толкова малко нови безработни, протягащи ръка за социални помощи, е имало преди цели 7 месеца.

DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 0.96% до 11 893 пункта.
S&P 500 INDEX добави 0.86% до 1 239 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX се покачи с 0.13% до 2 625 пункта.

На зелено са и борсите в Азия. Ръстът там се движи от компаниите-износителки и фирмите от енергийния сектор. Инвеститорите явно се че чувстват по-комфортно от усилията, които се полагат в Европа за справяне с дълговата криза на страните от еврозоната.

NIKKEI 225 расте с 0.32% до 8 527 пункта.
HANG SENG INDEX се повишава с 1.14% до 19 179 пункта.
CSI 300 INDEX добавя 0.48% до 2 712 пункта.

Тази нощ The Bank of Korea обяви, че запазва основната си лихва на равнището от 3.25%, както бе очаквано от икономистите. От централната банка обаче предупредиха, че ако глобалната икономика остане нестабилна през следващата година, може да се пристъпи към понижение на лихвения процент.

Еврото се възстанови от понесените загуби от над 2% заради случилото се в Гърция и Италия през тази седмица. Обединената валута поскъпна към долара от $ 1.3553 на $ 1.3604. Към този час обменният курс е още по-висок - $ 1.3623.

Една от причините за покачването на еврото бе анонсираното от рейтинговата агенция Standard & Poor’s становище, че рейтингът на Франция ще остане първокласният ААА.

Наред с това лихвата по 10-годишните италиански облигации, емитирани сега, падна под 7% и вчера бе 6.91%.

Успокоиха се и страстите в Гърция, след като стана ясно, че изтъкнатият финансист и бивш вицепрезидент на ЕЦБ Лукас Пападемос ще поеме поста премиер на страната.

Чувствително поскъпване имаше тази вечер при петрола. Фючърсите за доставка на лек американски петрол през декември скочиха с 2.1% до $ 97.78 за барел. Към този час, в азиатската сесия, цената продължава да се покачва до $ 98.01 за барел лек американски петрол, а сортът брент струва $ 113.20 за барел, което е поскъпване с 47 цента.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!