От първия ден на заемането на поста управител на БНБ от мен и в работата на УС на БНБ винаги сме имали равнопоставено отношение към всяка една от банките, опериращи на територията на Република България, заявява Иван Искров във връзка с публикувано днес обръщение мажоритарният акционер на КТБ Цветан Василев до медиите.

 

Всяко едно решение, което е взимано от УС на БНБ или други компетентни органи в рамките на институцията, се е подчинявало единствено и само на юридическата и икономическа логика и при абсолютно спазване върховенството и буквата на закона, категоричен е Искров.

 

Решението на УС на БНБ за поставянето на Корпоративна търговска банка, а два дни по-късно и на ТБ „Виктория”, под специален надзор, бе взето след получаването на изричното писмено искане от страна на ръководствата на двете банки в Централната банка. Никоя от двете банки не е депозирала искане за предоставяне на ликвидна помощ от БНБ. Такава и не би била възможна, тъй като банките не са разполагали с изискваните обезпечения.

 

От 1 юли 1997 г, когато бе въведен валутният борд, до момента, БНБ не е влизала в ролята на кредитор от последна инстанция по отношение на нито една банка в страната, допълва Искров.

 

Той посочва, че БНБ единствено е оповестила наличието на разписка и нейното съдържание за изтеглени и предадени на мажоритарния собственик парични средства, предоставена от квесторите. От централната банка не са коментирали как точно са били изтеглени въпросните средства.

 

Искров изразява готовността на БНБ да съдейства максимално, в рамките на законовите си правомощия, за оздравяването на КТБ.