За първи път в демократичната история на страната ни се провеждат едновременно избори за президент и вицепрезидент и местни органи на управление.

Българите имат право пряко да посочат президент за пети път през последните близо 20 години. Паралелно хората в цялата страна ще изберат кметове и общински съветници, а в 2066 населени места - и кметове на кметства.

Изборният ден започна в 6 часа и ще продължи до 19 часа на 23 октомври, като може да се удължи с още един час, ако пред секциите има опашки от гласоподаватели.

В надпреварата за "Дондуков" 2 се впуснаха 18 кандидатпрезидентски двойки. Общо 1927 души са желаещите за кметове на общини в страната, а да станат кметове на 2066 кметства общо се състезават 7894 кандидати. 42 107 души имат желание да станат общински съветници, като 8 от тях са граждани на други страни от Европейския съюз.

Българите, включени в избирателните списъци за местните избори, са 6 514 917 души, а за президентските избори - 6 933 748, сочат данните на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) към регионалното министерство. 248 граждани на ЕС са заявили желание да упражнят правото си на глас за местна власт у нас. Най-много - 181 от тях, са от Великобритания, 18 - от Германия, седем - от Румъния, шест - от Полша, пет - от Чехия, четирима - от Франция, по трима от Гърция и Естония, по двама от Австрия, Холандия и Испания и по един от Италия, Белгия, Литва, Финландия и Словакия. 32 390 души са поискали да гласуват за държавен глава в чужбина, съобщават от Министерството на външните работи.

Общо 11 382 са избирателните секции в страната. Всеки гласоподавател трябва да носи личната си карта. Съответните поделения на МВР ще работят и в изборния ден, за да издават удостоверения за тези, които нямат документи за самоличност.

На тези избори има четири вида бюлетини - за президент и вицепрезидент, за кмет на община, за общински съветници и за кметове на кметства. На повечето места хората гласуват с първите три вида бюлетини. С четири бюлетини гласуват хората в 2066 населени места, където се избират кметове на кметства.

Бюлетините за избор на президент и за местните избори се различават по своите гърбове, които са с различна цветна полиграфическа защита.

На изборите за президент и вицепрезидент се гласува с една интегрална бюлетина. Поредността на кандидатпрезидентските двойки в бюлетината бе определена чрез жребий от Централната избирателна комисия.

Интегрални са и бюлетините за общински съветници и кметове. В бюлетината за общинските съветници е посочена политическата сила, от която са издигнати кандидатите, а когато е инициативен комитет или коалиция от партии, са посочени имената на първите трима от съответната листа. С пълната листа избирателят ще може да се запознае на табло пред секционното помещение. Там ще бъдат залепени образци на бюлетините.

За да бъде валиден вотът, трябва да се постави знак "Х" със синя химикалка в рамките на съответното квадратче. Всички други знаци биха превърнали бюлетината в недействителна.

Бюлетините ще се пускат в две урни, които са обозначени с надпис от предната страна. В едната ще са тези бюлетини, с които се избират президент и вицепрезидент, а в другата - за местни органи на властта.

Ако гласоподавател покаже демонстративно за кого е гласувал, бюлетината се унищожава и не му се дава право повторно да упражни правото си на глас. При грешка избирателят може да получи само още една допълнителна бюлетина.

Правото на глас се упражнява по постоянен адрес или по настоящ адрес след подаване на заявление. Студентите могат да гласуват по постоянен адрес, а ако той се различава от мястото на учебното им заведение, те могат да гласуват само за президент.