Драстично е спаднал броят на хората, които се колебаят за кого ще гласуват на предстоящите избори за президент. Освен, че имат яснота кого ще подкрепят през октомври, имащите право на глас вече са се консолидирали и на партиен принцип, като дори електоратът на ГЕРБ добива вид на дисциплинирана общност. Това става ясно от коментара на Иво Желев от агенция ЕСТАТ, която заедно с Уеб Рисърч проследи нагласите сред избирателите преди и след обявяването и на двойката Плевнелиев- Попова.

Имахте възможност да наблюдавате активността и промяната в нагласите на избирателите преди и след обявяването на кандидатите на ГЕРБ за президент. Бихте ли казал какво точно наблюдавахте в денонощието след като новината бе официално съобщена?

След обявяването на последния и основен претендент, кандидатпрезидентската кампания преминава в напреднала фаза – всички играчи са известни, останат само някои вицепрезидентски номинации. Така или иначе обаче, вече никой няма основания да започва отговора си на конкретни въпроси с „Ами ако се кандидатира еди кой си…” и трябва да се говори по същество.

Да кажем, че избирателите са припаднали от възторг след предизвестеното излъчване на Плевнелиев, би било пресилено. Факт е обаче, че делът на колебаещите се и на нежелаещите да посочат за кого ще гласуват само за 3 дни се стопи от 50 на 22 на сто. Около личността на досегашния министър се обединиха и гласоподавателите, които посочваха различни имена, от и гравитиращи около ГЕРБ – Цветан Цветанов, Кристалина Георгиева, самия премиер, претендент от управляващите, по принцип.

Стана ли ясно какъв е ефектът сред избирателите на това изнервящо късно обявяване на двойката Плевнелиев - Попова: по-скоро негативен или има и позитиви?

Допреди десетина дни, към 45 на сто от участниците в нашата анкета на сайтовете на Дарик, определяха късната номинация като политическа грешка.

Лично аз обаче виждам доста сериозни позитивни последствия от този ход, по-важните от които са две. Първо, няма достатъчно време кандидатът да омръзне на избирателите, което е неизбежно, при една масирана предозирана кампания, каквато се очертава да ни бъде предложена. Второ, получи се своеобразен тийзър – мълвата поде различни догадки и слухове и „подгря” общественото мнение, без да го затормозява с директна кампания на тази фаза.

За мен новината е, че електоратът на ГЕРБ не е аморфна маса, за какъвто го смятат различни наблюдатели, а придобива вид на дисциплиниран, нормален електорат.

Сега, когато са ясни всички кандидати за Дондуков 2, с каква подкрепа се ползват сред избирателите номинираните за президент от основните политически партии?
   
За няколко дни подкрепата за Плевнелиев се изравни с пропорционалния резултат на управляващите в хипотетични парламентарни избори, тоест около 35 на сто от нашите респонденти изразяват готовност на гласуват за ГЕРБ и техния претендент, около 13 на сто застават зад Меглена Кунева, а 10 на сто – зад кандидата на левицата Ивайло Калфин.

На доста голяма дистанция от водачите се нареждат Волен Сидеров, Румен Христов и Атанас Семов.

Очакваме през следващите няколко дни дистанцията между претендентите да се дооформи и след това да остане стабилна за по-дълъг период от време.

*Данните са от онлайн анкетно проучване и имат ориентировъчен, а не прогностичен характер по отношение на политическите нагласи и електоралните предпочитания.