Фондът за гарантиране на влоговете в банките предложи разследваща компания, с която синдикът на КТБ да сключи договор.

Това е международният одитор AlixPartners Services UK LLP, притежаваща необходимия опит в разследване на банкови фалити в глобален мащаб.

Съгласно закона, с договора, на AlixPartners ще се възложи да извърши действия по проследяване и да препоръча на синдика на КТБ АД действия за запазване и връщане в имуществото на банката на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и/или когато даденото значително надвишава полученото, както и в случаите на отпуснати кредити при недостатъчно или липсващо обезпечение или на свързани лица, когато тези сделки или трансакции са довели до влошаване на нейното финансово състояние.

AlixPartners има сериозен опит в проследяване, разследване и възстановяване на активи, както и в подпомагане на съдебни действия, и е постигнала важни успехи във възстановяването на активи в множество и сложни юрисдикции.

Екипът е извършвал разследвания в над 40 държави, покриващи всички региони на света с помощта на водещи криминалистични средства и технологии за анализи. AlixPartners има особено силен опит в ангажименти, свързани с банки и други финансови институции, включително с обвинения за измами.