Три дружества получиха безплатни квоти за емисии на парникви газове от държавата, след което запасът за нови участници в схемата до края на 2012 -та година е изчерпан. Това става ясно от съобщение на екоминистерството след среща, проведена във вторник с работната група по изпълнението на Националния план за разпределение на квоти и търговия с емисии на парникови газове.

Трите нови признати от държавата инсталации са в ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД, Хан
Омуртаг АД и Eй И Ес 3С Марица Изток Ц 1 ЕООД. Не става ясно дали е имало и други желаещи да получат квоти и ако да как е бил направен изборът точно на тези три дружества.

Тъй като резервът от безплатни квоти за нови инсталации е изчерпан, останалите стартиращи производства, при които се отделят емисии на парникови газове, ще трябва да си купуват квотите от свободния пазар. 

Освен изцяло нови инсталации, от квоти се нуждаят и производствените предприятия, които просто разширяват дейността си и пускат в експлоатация допълнителни машини и съоръжения, при които има горивни процеси, емитиращи въглероден диоксид в атмосферния въздух.