Завърши изграждането на соларна система с мощност от 1.2 Mwp, която генерира 1.4 милиона киловат часа чиста енергия годишно.

Това е първият мащабен проект в България от страна на една от водещите компании в областта на фотоволтаичните паркове Gehrlicher Solar. Инсталацията се намира в Кошарево близо до Брезник, на около 30 км западно от София. Система, която е в състояние да генерира пикова мощност от около 1.2 Mwp, ще бъде свързана към електропреносната мрежа в близко бъдеще.

Изграждането на соларния парк завърши през юни. На площ 1.9 хектара, Gehrlicher Solar е инсталирала общо 4968 соларни модула и 54 инвертора SMA. В допълнение към планиране на проекти и инженеринг, Gehrlicher Solar ще поеме техническата експлоатация на обекта. Купувач и оператор на соларния парк е българската група ГСГ Студена ООД.

Джералд Кумерле, технически директор на проекта отбелязва: "Ние бяхме в състояние да реализираме този мащабен проект в рамките на няколко седмици. Така избегнахме намалението на компенсациите от 1 юли. В резултат на това соларният парк ще получава субсидия от 35.75 цента за киловатчас."

От друга страна, дори и при по-ниска субсидия от 24.83 цента за киловатчас, инвестициите в български проекти за слънчева енергия ще бъдат печелившi, считат от компанията.

Така че се планира соларният парк в Кошарево да бъде разширен до над 3 Mwp в следващите месеци.