Министерството на финансите постигна нов минимум на доходността в сегмента на 10,5 годишните бенчмаркови държавни ценни книжа, съобщават от институцията.

На първия аукцион за 2013 г., проведен на 7 януари, отчетената доходност по новоемитирана облигация с падеж юли 2023 г. е 3,43 процента. Търсенето от страна на участниците беше засилено, като подадените поръчки надвишиха 177 млн. лв., при предложено за продажба и одобрено количество книжа в размер на 50 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 3,54. За сравнение през миналата година доходността  по емисията 10,5 годишни книжа, емитирана през 2012 г., намаля от 5,35% през януари до 3,45% на последния за нея аукцион през ноември. Облигацията е от приоритетно значение за България, тъй като доходността й на вторичен пазар през тази година ще се използва от Европейската централна банка за изчисляване на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на сближаване (критерий от Маастрихт).

Регистрираната доходност на аукциона е под текущата по суверенните десетгодишни облигации на редица държави членки на ЕС и от региона – Полша (3,89%), Италия (4,30%), Хърватска (4,57%), Испания (5,05%), Словения (5,18%), Унгария (6,07%), Румъния (6,40%) и Турция (6,89%). Спредът спрямо приеманите от инвеститорите за безрискови германски федерални облигации също продължава да намалява и е 191 базисни точки. Разпределението на закупеното количество книжа по видове инвеститори е широко диверсифицирано:  банки – 45%, застрахователни и животозастрахователни дружества – 22,5%, инвестиционни посредници и договорни фондове – 14,6%, пенсионни фондове  – 13,5%, други – 4,4 процента.

Резултатът от  първия за тази емисионна година аукцион за продажба на ДЦК затвърждава статута на България като бюджетно дисциплинирана страна и нискорисков емитент на държавен дълг. Положителните тенденции при бюджетната консолидация и управлението на държавния дълг позволяват финансиране на оптимална за държавата цена, което намалява разходите по обслужване на държавния дълг.