Прибирането на пшеницата започва при стартова цена от 300 лв. на тон. Това е между 10 и 15% по-малко от цената по същото време миналата година, когато 1 тон се търгуваше за 345 лв. Това съобщиха вчера от Софийската стокова борса (ССБ). 

Оттам са категорични, че последните данни за унищожена реколта няма да вдигнат цените на зърното. 

Във вторник земеделският министър Димитър Греков обяви, че от около 60 хиляди декара, засети със зърно, зеленчуци и други насаждения, няма да бъде прибрана реколта. Според предварителните данни на агроминистерството засегнати от дъждовете са 357 хиляди декара, но от тях все пак ще се вземе нещо. 

Анализите на експертите в министерството сочат, че прибраната пшеница ще бъде с до една четвърт по-малко от очакваното. Първоначалните данни бяха за 4.7-5 милиона тона. От борсата вчера дадоха прогноза за около 4.9 млн. тона пшеница. 

Каквото и да се случва с реколтата и качеството на зърното у нас, това не влияе особено на вътрешните цени, казаха още от борсата. 

"Търсенето и предлагането определят цените и колкото по-голямо е предлагането, толкова повече падат цените. Само че за зърното не само ситуацията в България и на нашата реколта определя цените", обясни вчера изпълнителният директор на борсата Васил Симов. 

Заради добрата реколта в световен мащаб не се очаква увеличение в цената на пшеницата, обясни Антонина Белопитова, директор по търговията на Софийската стокова борса.