Скоро ще бъде структуриран фючърс на черноморска пшеница, стана ясно на конференцията за хеджиране в земеделието, организирана от Карол. Това би помогнало на зърнопроизводителите у нас да се застраховат при неблагоприятни за тях изменения в цените, както и да участват по-ефективно в търговията със селскостопанска продукция.

В момента местните играчи изпитват затруднения да участват на пазарите с финансови инструменти, макар че те са глобализирани, а търговските платформи дават директен достъп до всички борси по света. Така те са се превърнали предимно в участници на физическите пазари, а за тях би било да добре да ползват контракти, които маркират цената и дават възможност да се купуват стоки с голяма бързина.

Например, ако дойде един кораб, който трябва да бъде натоварен за Х дни, търговецът ще бъде принуден да купува стока на всяка цена, за да може да изпълни физическата доставка за кораба. Ако е сключвал сделки с фючърси и опции, които му подсигуряват количеството, той би могъл да е по-ефективен в дейността си.

През последните години корелацията в инструментите за търговия със земеделски стоки на основните борси не се променя в рамките на къс период от време, под какъвто се има предвид 3 до 6 месеца. Това означава, че ако межу чикагската пшеница и българската пшеница корелацията е 85%, то тя си остава такава за период от 6 месеца. Тоест движението на цените е много близко и рядко се случва да се раздалечи в рамките на 3 месеца, посочиха експертите от пазара по време на конференцията в Карол. Това, че цените са близки обаче не означава, че е изгодно да се купуват стоки от близките борси.

Възможно е на борсата в Париж цената на пшеницата да е близка до тази в България, но спреда между котировките "купува" и "продава" там да е 3%. Допълнително затруднение може да бъде оферираното количество на контрактите, което да е с 5% по-голямо от това на чикагската борса. Вземайки предвид този разход може да се окаже, че за търговецът в България е по-изгодно да купи от борсата в щатите, вместо от тази в Европа, макар там цената да е близка до тази в България.

За участие на пазарите е необходимо да се внесе депозит за отваряне на позицията, който обикновено е 6 до 7% от стойността на контракта, за който се играе. Това е необходимо, за да се поддържа първоначален маржин, макар че е препоръчително клиентите да имат малко повече пари, за да поемат флуктуациите на пазара.

Често цените на стоките отчитат спадове на борсите, което ги прави популярни за спекулиране от хедж фондове. Един хедж фонд може да купи и продаде толкова, че да е равностоен като ефект върху пазара на събития като пожарите в Русия, например. Институциите с много пари могат да влияят на цените и играчите трябва да се съобразяват с фючърсните пазари и да не пренебрегват тяхната роля, тъй като тя е колосална. Преди 6 месеца имаше масирани затваряния на фючърси в стоки и това доведе до 30% спад в цените, посочи лектор на конференцията. Това показва, че фючърсните пазари пренебрегват фундаменталните фактори на пазарите, а потенциалът за въздействие е значителен.

Способ за защита на цените от подобни събития дават инструменти като опциите. Ето и един конкретен пример -  искаме да защитим царевица, собствено производство. Добре е да закупим правото, тоест опцията, да продадем фючърсен договор. Така когато дойде ноември месец ние ще бъдем абсолютно убедени, че ще можем да продадем на цената, която е изгодна за нас. От друга страна, ако цената не падне по жътва, а се вдигне, ние няма да се възползваме от това право, а ще се възползваме от движението на пазара.

Пред участниците в конференцията бяха представени предимствата на валутното хеджиране. При него се взема обратна позиция на тази, която търговецът има на реалния пазар. Така се заключва курс, който играчът смята, че е благоприятен за неговия бизнес. Често се получава нетиране на резултата от двата вида заети позиции, което в дългосрочен план застрахова участника от загуби.

10:15 часа

"Изкуството да хеджираш или как да се предпазим от рисковете в земеделския бизнес" е темата на специализирана конференция, която започна в Карол тази сутрин. Участие в нея вземат брокери на селскостопанска продукция, износители, консултанти и фирми, стопанисващи земеделски земи на територията на България.

Карол навлезе в земеделския бизнес през 2005 г. със създаването на фонда за земя Адванс Терафонд, който в момента е сред най-големите институционални собственици на земя след държавата с близо 300 000 декара собствена земя.

В началото на 2006 г. Карол Адванс Екуити Холдинг – първата българска компания за дялово инвестиране - регистрира земеделския производител Агро Тера Север, който днес обработва близо 60,000 декара в областите Видин и Враца и търгува активно в цялата страна.

Сред планираните теми, по които лекторите са подготвили презентации, е как да се подобри ефективността на земеделския бизнес, хеджирането на риска при промяна на цените на селскостопанската продукция, защита на разлики от валутните курсове.

Очаквайте подробности!

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!