Нов доклад разкри, че размерът на европейските средства, които миналата година са били обект на измами и "нередовни плащания", почти се е удвоил до 1.3 милиарда евро, съобщава електронният сайт за европейски новини www.theparliament.com, цитиран от БТА.

 

Измамите с европейски пари включват кандидатстване за гора от лимонови и портокалови дръвчета, която в действителност не съществува на италианския остров Сицилия.

 

В друг случай хиляди евро са изплатени на животновъди в Словения за "несъществуващ" добитък.

 

Според доклада "Борба с измамите" на Европейската комисия нередностите в Общата селскостопанска политика (ОСП), за която се отпуска около половината от бюджета на ЕС, възлизат на 1.2 милиарда евро - с 23 процента повече.

 

През 2009 г. най-тежко обаче е било положението с политиката на сближаване, при която средствата отиват за най-бедните региони на Европа и която поглъща над една трета от целия бюджет на ЕС.

 

Предполагаемите измами и нередности в тази област са били на стойност 1.2 милиарда евро миналата година. Изчислено е, че всяко пето евро от отпуснатите пари "е било източено от корумпирани чиновници".

 

Около две трети от предполагаемите измами засягат само шест страни: България, Румъния, Гърция, Италия, Полша и Испания.

 

Разкритията се появяват след като лидерите на страните от ЕС се споразумяха бюджетът на ЕС за 2011 г. да бъде увеличен с 2.9 процента и на фона на строгите мерки за икономии, които членките въвеждат, отбелязва сайтът.