Бизнес климатът в България се подобрява през февруари на фона на политическата криза и масовите граждански протести, показват данните на НСИ.

 

Общият показател на бизнес климата се повишава с 5.7 пункта в сравнение с предходния месец в резултат на по-благоприятните мнения на мениджърите от всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

 

В промишлеността индексът на стопанската конюнктура се покачва с 3.6 пункта, поради подобрените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията.

 

Настоящата производствена активност се оценява като намалена, докато в очакванията за бизнес състоянието и дейността в отрасъла през следващите месеци се наблюдава известен оптимизъм, който обаче е по-умерен в сравнение с предходната анкета.

 

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават основните фактори, затрудняващи българската промишленост.

 

Индексът на бизнес климата в строителството се повишава с 4.1 пункта, което се дължи на по-оптимистичните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Очакванията им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са също по-благоприятни, което е съпроводено и с намерение за допълнително наемане на персонал.

 

Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и финансовите проблеми. През февруари обаче се отчита засилване на негативното влияние на фактора недостатъчно търсене.

 

При търговията на дребно бизнес климатът се подобрява с 11.7 пункта в сравнение с януари

поради подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Регистрира се повишен оптимизъм в прогнозите на търговците за следващите три месеца и по отношение на обема на продажбите и на поръчките към доставчиците

 

Очакванията за движението на цените в търговията на дребно през следващите три месеца са в посока на увеличение.

 

За сектора на услугите, бизнес климатът се повишава с 5.3 пункта,

което се дължи на по-оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията.

 

Подобряването на очакванията на мениджърите за следващите месеци може да се обясни с политическите промени в страната и ясно заявените позиции на всички партии, че освен пазене на фискалната стабилност е време държавата да вземе мерки и в подкрепа на растежа на доходите и икономиката.