Към момента няма опасност от хлебна криза в България, въпреки че износът на зърно е по-голям от минали години. Това заяви на Националния аграрен семинар „Селското стопанство и всичко за него" в курорта Албена зам.министърът на земеделието и храните Светлана Боянова. От произведените 3 млн. и 800 хил.тона пшеница са изнесени 1.5 млн. тона, от които 1 млн. тона само за ЕС, информира Боянова.

От началото на годината до днес са приети 2 645 проекта по Програмата за развитие на селските райони на обща стойност милиард и половина лева, съобщи  ам.изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" Драгомир Господинов. Общата цифра на подадените до момента заявления по тази програма е 13 810 броя на стойност 5 милиарда и 330 милиона лева.

„В момента тече процес на децентрализация на част от мерките по Програмата за развитие на селските райони, като е нужно да има подготвена администрация на регионално ниво, която да позволи бърза и качествена обработка на проектите", подчерта Господинов.

Земеделски производители от цялата страна, представители на браншови организации, на Министерство на земеделието и храните, арендатори и фермери обсъждат Общата селскостопанска политика и усвояването на евросредствата, предвидени за земеделие и развитие на селските райони, на национален семинар, организиран от „Добрички панаир" в курорта Албена.