Външнотърговското салдо на България през януари е отрицателно и възлиза на 241.2 млн. лв. , показват данните на Националния статистически институт. Това показва, че стойността на внесените стоки надхвърлят стойността на онези, които са били изнесени от страната.

Само от търговските взаимоотношения стрети страни извън Европейския съюз, търговският дефицит е 199.6 млн. лв. , което отразява по-активните връзки на местните производители с контрагентите им извън стария контитент.

Българските производители потърсиха клиенти извън Европейския съюз заради дълговата криза и успяха да преориентират износа си към нови дестинации. Данните за януари показват, че износът на стоки от България за трети страни скача с 34.8%, спрямо нивото към същия месец на миналата година.

Само за един месец са били изнесени стоки за 1.5 млрд. лв., но вносът от трети страни е бил за 1.7 млрд. лв., което е с 21.2% повече, спрямо януари 2012 година.

За страните от Европейския съюз са били изнесени стоки за 3.5 млрд. лв, което е 23.9% ръст, а са внесени стоки за 3.7 млрд. лв., което е ръст с 6.4% спрямо януари 2012 година.

От страните извън Европейския съюз основни потребители на произведеното в България са били Турция (изнесени стоки за 330.3 млн.лв.), Китай (изнесени стоки за 102.2 млн. лв.) , Руската федерация (изнесени стоки за 73.2 млн. лв.), Украйна (изнесени стоки за 71.3 млн. лв.), Сърбия (изнесени стоки за 64.5 млн.лв.) и Съединените американски щати (изнесени стоки за 62.5 млн.лв.). За тези страни пътува 48% от продукцията на местните предприятия.

Страната внася най-много изделия от Руската федерация (внесени стоки за 842.4 млн. лв.), Турция (внесени стоки за 161.3 млн.лв.), Китай (внесени стоки за 127.2 млн.лв.) и Украйна (внесени стоки за 70.7 млн. лв.).

България е изнасяла по-малко суровини за трети страни, показват данните на националната статистика. Свиването е с 0.5% и е изненадващо, имайки предвид голямата тежест, който добивния бизнес има в структурата на местния износ.