Страните извън Европейския съюз, за които България изнася продукция, спасяват от по-голямо увеличение на търговския дефицит през декември, показват данните на Националния статистически институт. В последния месец на миналата година има свиване на общия износа за ЕС и трети страни с 3.4% до 3 млрд. лв. спрямо данните за декември 2011 година. Вносът също е намалял с 1.9% до 3.8 млрд. лв. на годишна база.

 

Ако се вземат само резултата от търговските взаимоотношения с трети страни, то е видно, че през декември износът за тях е с 6.8% по-голям спрямо декември 2011 година и надхвърля 1.3 млрд. лв. Вносът се увеличава със същата стъпка или с 6.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.6 млрд. лева.

 

Обобщените данни за търговските взаимоотношения на България с Европейския съюз и с трети страни показват отрицателно външнотърговско салдо в размер на - 9.145 млрд. лв. Само за декември то е -825.7 млн. лв.

 

Общо износът на България расте с 2.6% до 40.7 млрд. лв. спрямо 2011 година. Вносът скача с 8.8% до 49.8 млрд. лв.

 

Износът на България за трети страни се е увеличил с 12.8% през 2012 година спрямо предходната, показват предварителните данни на Националния статистически институт. Обемът на изнесените стоки достига до 16.9 млрд. лева, като основните ни търговски партньори са Турция, Китай, Русия, Сърбия, Македония и САЩ. Те формират 50% от износа на България за трети страни.

 

Най-голям ръст или 24.2% е отбелязан в износа на продукти от сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”, допълват статистиците.

 

В същото време вносът от трети страни се увеличава с 10.8% спрямо 2011 година и е на стойност 20.6 млрд. лева, показват данните на НСИ. Най-много стоки са пристигнали от Русия, Турция, Китай и Украйна.

 

Най-голямо процентно увеличение при вноса е отчетено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (57.6%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Храни и живи животни” (23.5%).